SEARCH FOR HOMES

Undefined seek form_id: slider_search

Park Spoor Noord

Park Spoor Noord is een zeer ruim, open en groen park dat het accent legt op groen, licht, ruimte, ontspanning, cultuur, sport en evenementen. Het park is aangelegd op een 24 hectaren groot oud spoorwegemplacement dat er al jaren verlaten bij lag. Het heeft enkele speeltuinen, een spectaculaire bmx- en skatebowl, twee heerlijke waterspeeltuinen en een shelter met tijdelijk zomerterras van bar Cargo. Het park is een hit bij de Antwerpenaars die hier komen spelen, zonnebaden of sporten.

Een tuin voor de buurt, een park voor de stad

Park Spoor Noord staat voor de omvorming van een ontoegankelijk spoorwegterrein tot een uitgestrekt sport- en beleefpark in het noorden van Antwerpen. Het park wordt zowel door de buurt als door Antwerpenaars en zelfs mensen van buiten de stad gebruikt.

Opening Park Spoor Noord 2009 03kopiespoornoord

Een oud en afgeleefd spoorwegterrein werd omgevormd tot een hedendaags, duurzaam en uitgestrekt stedelijk landschapspark met het accent op groen, licht, ruimte, ontspanning, cultuur en sport.

Het terrein meet 24 hectare (1,6 km lang van oost naar west) en was lange tijd eigendom van de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen (NMBS). Sinds circa 1873 vormde deze gigantische sporenbundel een wig tussen de omliggende wijken Dam, Stuivenberg en Seefhoek. De NMBS zette zijn activiteiten stop in 2001.

Het verlaten spoorwegterrein moest een nieuwe bestemming krijgen. Een bewonersenquête toonde de drang aan naar groen, licht en ruimte. De omliggende wijken zijn immers extreem dicht bebouwd, slechts 1 op 8 woningen beschikt over buitenruimte. De stad koos voor een stedelijk landschapspark na een grondig onderzoek, een intern debat en onderhandeling met NMBS.

In april 2005 startte de zichtbare aanleg van Park Spoor Noord.4 jaar later, in 2009, was het voormalige spoorwegterrein verleden tijd en het park een feit. Een park met heel wat sport- en spelvoorzieningen, twee heerlijke speelfonteinen, een zandspeeltuin, een uitgestrekte grasweide, verschillende fiets- en wandelpaden en ook enkele gebouwen, zoals de open shelter, het voormalige opleidingsgebouw en de grote loods (WDT-loods of Parkloods), die wordt omgebouwd tot twee sporthallen (1 voor buurtsport en 1 voor de Artesis Hogeschool Antwerpen), kantoren en een multifunctionele expohal. Het architectenbureau Verdickt & Verdickt tekende het ontwerp voor de invulling van de Parkloods.

hetezomerdag06.jpg.h600

Vooral het oostelijke deel van het park (ten oosten van Viaduct Dam) bevat heel wat sportfaciliteiten. Zo zijn er twee grote grasvelden waar verschillende sporten beoefend kunnen worden; van voetbal, volleybal en korfbal tot frisbee├źn en vliegeren. Verder staan er ook verschillende pingpongtafels en kan er op termijn ook naar hartenlust buiten gebasket worden op 3 basketvelden (momenteel staat hier nu de buurtsportballon, die zal verdwijnen als de sporthal in de grote loods in gebruik genomen kan worden). In het nieuwe stuk park werd er ook een afgesloten hondenloopzone voorzien (tegen de spoorwegberm aan), zijn er tal van leuke wandel- en fietspaadjes en werd er ter hoogte van de Trapstraat ook een verhard pleintje aangelegd, waar eventueel kleinere activiteiten of evenementen kunnen doorgaan. Verder kreeg het oostelijke deel ook vier uitkijkkiosken en werden de watertorens (ter hoogte van Schijnpoort) helemaal gerenoveerd.

Share "Park Spoor Noord" via: